Civio, innovació ciutadana i periodística a l’abast de tothom

La Fundació Civio combat la falta de transparència a les institucions

La Fundació Ciutadana Civio és una organització independent i sense ànim de lucre. Té els objectius de vigilar els poders públics i aconseguir que la informació institucional sigui transparent. D’aquesta manera, la poden transmetre als mitjans, centrant-se sobretot en el periodisme de dades. Civio va néixer el 2012 de la mà de David Cabo, director actual. Avui compta amb un equip format per 9 periodistes que estan especialitzats en els diferents àmbits que aborda el cibermitjà.

El mitjà el constitueixen sis seccions on es desenvolupa tot el seu contingut. Entre elles, El BOE nuestro de cada día, que desenvolupa a través del periodisme d’investigació la informació publicada al Boletín Oficial del Estado o Medicamentalia, que intenta combatre la desigualtat de l’accés a la salut amb articles sobre la indústria farmacèutica. Trobem, també, El indultómetro, que consisteix en una extracció de tots els indults publicats al BOE des de 1996. Està seguit de Quien cobra la obra, sobre la contractació de l’obra pública a l’estat i les irregularitats als contractes laborals. En canvi, España en llamas realitza investigacions profundes sobre incendis forestals. Quien manda és l’encarregada de tractar les relacions del poder públic i privat. Finalment Tu Derecho a Saber, amb notícies relacionades sobre l’accés a la informació.

La fundació té una política molt clara pel que fa a la transparència i publica, després de cada exercici, els seus llibres de comptes i auditories per exercir la transparència que prediquen. Per altra banda, la seva financiació bàsica és a través de crowdfunding, és a dir, les donacions personals al portal web que no poden en cap cas ser anònimes. De fet, l’equip de periodistes que conformen Civio publica els noms de totes les persones que han aportat a la fundació.

El periodisme no és una competició

A Civio no competeixen “con otros medios”. Així, al seu apartat “Re-publica” expliquen que tots els continguts de Civio (incloent imatges, si no s’especifica el contrari) formen part de Creative Commons. El sistema és senzill: qui vulgui pot compartir les publicacions, imatges i aportacions de la funcació amb els seus lectors, sempre i quan se’ls atribueixi la informació i la autoria, i es respectin els enllaços dels articles i la literalitat dels seus articles.

El portal web de la FUndación Ciudadana Civio

Pel mateix motiu, Civio té aliances amb altres organitzacions com European Data Journalism Network o el Consorcio RECORD . Amb aquestes associacions el seu objectiu principal és d’ampliar les seves investigacions mitjançant la col·laboració mútua. Amb aquest mètode, Civio és capaç d’augmentar el seu número d’investigacions i el radi de recerca en cas de necessitar dades a les que no tenen accés. A més a més, com bé s’ha esmentat anteriorment, la transparència és un dels seus pilars. La “Fundación Ciudadana” té publicat el protocol de col·laboració amb el Consejo de Transparencia y Buen Gobierno de 2018. Això demostra que no tenen ànim de lucre. La seva intenció és únicament contrastar informació sobre problemes com poden ser la contractació pública o la transparència fiscal.

Gatekeepers amb credibilitat

Tot això ho duen a terme a través d’investigacions periodistiques i creant eines innovadores per posar a l’abast del públic informació inèdita sobre temes especialitzats. El valor que “vigila” tot aquest procés és la credibilitat. Civio només es basa en fets que es poden verificar i en un coneixement molt especialitzat. Més d’un milió de persones, segons ells mateixos, visiten cada any Civio per a informar-se sobre fets que els hi afecten de manera directa.

El periodisme de dades fet per Civio té l’objectiu d’influir en la legislació dels camps d’informació que ells tracten per tal de garantitzar a la població els seus drets i evitar estafes. Gràcies a la seva intencionalitat, podem dir que la “Fundación ciudadana” és una bona pràctica de la innovació periodística. El seu rol de gatekeeper -intermediari entre la població i les institucions- facilita la proximitat entre la gent i els seus governants mentre que defensa en tot moment la democràcia, ja que la seva especialització el que fa es denunciar les males pràctiques exercides a la política des de la major de les transparències.